dijous, 23 de desembre del 2010

Per la nostra dignitat

No estem sentenciats

 

Salvador Cot

 

Fa mil cinc-cents anys, un poble anomenat txorotega es va establir a la franja sud de centreamèrica. Eren agricultors i pescadors, amb una cultura prou forta com per generar art, mitologia, indústria tèxtil i de construcció, a més de coneixements precisos d'astronomia. Tot això és el que van constatar els conqueridors espanyols quan van entrar en contacte amb ells, al segle XVI. Els invasors, malgrat tot, no van dubtar a l'hora de considerar-los una cultura inferior a extingir.

I se'n van sortir. Els txorotega, avui, són un nucli dispers d'unes 800 persones. Ells es consideren simples pagesos de Costa Rica i no recorden el seu idioma mil·lenari, que només perviu en cinc o sis paraules del castellà que es parla a la zona. Ells s'han oblidat de si mateixos.

En el punt de partida, fa cinc segles, aquella llengua i el català de l'altre extrem dels dominis de la corona hispànica ocupaven un territori i una població comparables. Ells ja no hi són, però nosaltres sí. I també, durant segles, ens han enviat tota mena de sentències i decrets, a més d'uns quants cosins germans d'Hernán Cortés. La diferència és que el poble català no s'ha oblidat de si mateix. I ara ja no volem resistir, volem guanyar.

 

NACIODIGITAL.CAT, 23 DE DESEMBRE DE 2010

Posted via email from jalegret's posterous

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari

També et pot interessar...

Related Posts with Thumbnails